Σελίδες ΕΙΚΟΝΕΣ

Το νέο απόκτημα της Υ.Π.Α

Το νέο απόκτημα της Υ.Π.Α

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνικό: Τσιμέντο να γίνει

ΜΕ ΤΙΣ διατάξεις του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων (3049) που αφήνει ανοιχτό παράθυρο ακόμα και για απευθείας ανάθεση, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.
Σε πρώτη φάση και σύμφωνα με το νόμο αυτό αλλά και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, θα οριστεί ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος ο οποίος θα διερευνήσει τις αγορές για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την έκταση-«φιλέτο» γίνονται, όπως φαίνεται, ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων. Μέχρι τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα έγγραφα αιτήματα των δημάρχων για ενημέρωση, γεγονός που βάζει σε δεύτερες σκέψεις τους κατοίκους της περιοχής.
Φοβούνται πως η προωθούμενη αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου -η οποία θα γίνει με τη διαδικασία fasttrack- θα είναι μακριά από τις προεκλογικές εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη και προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Προσώρας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την πλευρά του Qatar Investment Authority (QIA) για ένα επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, μπορεί να φτάσει έως τα 5 δισ. δολάρια.
Αλλωστε στο σχετικό μνημόνιο που έχει υπογραφεί ήδη από την Αθήνα και την Ντόχα γίνεται (σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας) ρητή αναφορά σε «οδικό χάρτη ανάδειξης συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων υπό την κοινή διακρατική επιτροπή».
Στην προσπάθειά της να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια η κυβέρνηση φέρεται να προσφέρει «γη και ύδωρ» τη στιγμή που επιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η δόμηση μπορεί να φτάσει έως και το 30% της έκτασης των 6.500 στρεμμάτων. Κάτι που εάν γίνει θα απέχει παρασάγγας τόσο από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου (στις 2/2/09) πως «το Ελληνικό θα γίνει όλο πράσινο», όσο από τις δηλώσεις υπουργών περί πράσινης ανάπτυξης.
Το γεγονός πως η κυβέρνηση φρόντισε να περάσει τη διάταξη για τη δημιουργία της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (πρόκειται για την εταιρεία που θα αναλάβει την αξιοποίηση) σε μία πρόταση μόλις δεκατριών λέξεων, χαμένη κάπου στο προσχέδιο για το φορολογικό και μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, στο Κατάρ, δείχνει την αγωνιώδη σπουδή της να εξασφαλίσει το τελικό «ναι» των ξένων επενδυτών.
Επιχειρηματικοί κύκλοι φέρεται να έχουν γνώση των σχεδιασμών της κυβέρνησης και μιλούν για κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, πεντάστερου ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων, πλωτού καζίνου, θεματικού πάρκου, υπογειοποιήσεις της παραλιακής και σύνδεση με τις μαρίνες της Βουλιαγμένης και της Ζέας.
Το ότι στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής διαγκωνίζονται ηχηρά ονόματα όπως Lamda Development (συμφερόντων Σπ. Λάτση), J&Ρ Αβαξ (συμφερόντων Ιωάννου-Παρασκευαΐδη), ΓΕΚ-Τέρνα (των Γ. Περιστέρη- Ν. Κάμπα) Ελλάκτωρ (συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα), ενώ στην αγορά ακούγονται και άλλα ονόματα (Δημ. Κοπελούζου, Θεόδ. Χαραγκιώνη κ.ά.) αναδεικνύει το πλέγμα συμφερόντων τα οποία έχουν κάθε λόγο να πιέσουν προς την κατεύθυνση μίας όχι και τόσο ήπιας ανάπτυξης.
Επί της ουσίας τα φιλόδοξα σχέδια για μητροπολιτικό πάρκο έχουν μείνει στα χαρτιά ενώ όπως καταγγέλλουν η αντιπολίτευση, δημοτικοί φορείς και οργανώσεις κατοίκων, η κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή... αραβικού Λας Βέγκας. Από την άλλη η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις... κακοτοπιές που οδήγησαν στο «φιάσκο του Αστακού», καθώς σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε (σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα») ο Πάτρικ Θίρος πρώην πρέσβης των ΗΠΑ «η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό πρόγραμμα και να μην ακολουθηθούν οι αδιαφανείς, πρόχειρες διαδικασίες που υιοθέτησαν μεγαλόσχημοι σύμβουλοι στην περίπτωση του Αστακού».
Το μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικό Α.Ε. θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην «Ανώνυμη Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης». Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή «η επένδυση δεν θα έχει τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης αλλά θα παραπέμπει περισσότερο σε συμφωνία παραχώρησης».
Το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης το χειρίζεται η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν για το ενδιαφέρον της Αγροτικής Τράπεζας να λειτουργήσει ως σύμβουλος του Δημοσίου για το έργο. Υπογραμμίζουν όμως πως ο διοικητής της Θ. Πανταλάκης, «... ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετέχει της διακρατικής επιτροπής επενδύσεων, συμβάλλοντας με τη γνώση και την εμπειρία του».
Μέσα στο μήνα υπολογίζεται να έχει επιλεγεί ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Οσο για τον τεχνικό σύμβουλο, δηλαδή τον αρχιτέκτονα που θα εκπονήσει τη σχετική μελέτη, ενδέχεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να είναι άνθρωπος που θα επιλέξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας «... έχει ζητηθεί η γνώμη του γνωστού αρχιτέκτονα και πολεδόμου Josep Acebillio, άνευ οιασδήποτε αμοιβής».