Σελίδες ΕΙΚΟΝΕΣ

Το νέο απόκτημα της Υ.Π.Α

Το νέο απόκτημα της Υ.Π.Α

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 3% ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

 




Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Με απολύσεις προσωπικού έπειτα από άμεση κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και αυτοτελών υπηρεσιών, αλλά και με αποχωρήσεις ύστερα από αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από ιδιωτικές εταιρείες...


θα προκύψει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο αριθμός των 15.000 υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2012, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 15.000 απολύσεις εντός του έτους περιλαμβάνει την «οριζόντια περικοπή» του 3% -κατά μέσον όρο- των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει.
Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει το σύνολο των υπουργείων, με εξαίρεση μόνο τα υπ. Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη κυρίως για το ένστολο προσωπικό, ενώ δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία. Ετσι από το σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, εάν αφαιρεθούν οι 150.000 ένστολοι, υπολείπονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο (πλέον των περίπου 100.000 υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ), από τους οποίους θα επιλεγούν οι 15.000 (το 3% κατά μέσον όρο επί του συνόλου των υπαλλήλων) που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012.
Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε το θέμα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία του γγ του υπ. Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη.
Τα ποσοστά συμμετοχής κάθε υπουργείου στις απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη του 2012 θα κυμαίνονται ανάλογα με το πλεονάζον προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη συμμετοχή του 3% αναμένεται να έχει το υπ. Εργασίας λόγω της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, καθώς και το υπ. Οικονομικών από το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν
Ο σχεδιασμός των δράσεων που περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά από τις επιτροπές Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο, οι οποίες θα εισηγηθούν άμεσα στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων ή και αυτοτελών υπηρεσιών, αξιολογώντας δύο βασικά κριτήρια: τη χρησιμότητα των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων στη νέα αρχιτεκτονική του Επιτελικού Κράτους και τον προϋπολογισμό που διαθέτουν σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.
Κάθε υπουργός θα αποφασίσει εντός του επόμενου διμήνου ποιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Με βάση τις εισηγήσεις θα διαμορφωθεί επιχειρησιακό σχέδιο από την Ομάδα Υποστήριξης και τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, το οποίο θα παραδοθεί άμεσα στο νεοσυσταθέν Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί που συνθέτουν την Κυβερνητική Επιτροπή και προεδρεύει ο πρωθυπουργός.
ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Και «κρυφές» απολύσεις
Εκτός των προγραμματισμένων 15.000 απολύσεων για το 2012 το νέο Μνημόνιο «κρύβει» και κρυφές απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015, εντασσόμενες στον προγραμματισμό των 150.000 αποχωρήσεων.
Oπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η επόμενη μέρα που φέρνει η νέα μνημονιακή σύμβαση θα υποχρεώσει υπουργεία και φορείς να λειτουργήσουν με βάση τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος.
Ετσι, εάν οι δαπάνες τους είναι αυξημένες, τότε οι πολιτικές ηγεσίες και οι διοικήσεις των οργανισμών θα πρέπει -εάν δεν «βγαίνουν» οικονομικά- να προχωρήσουν ακόμα και σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ»
Στην πρώτη γραμμή των απολύσεων οι 1.400 υπάλληλοι σε ΟΕΕ - ΟΕΚ
Οι 1.400 εργαζόμενοι των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, που καταργούνται ύστερα από απαίτηση της τρόικας, αναμένεται να αποτελέσουν την πρώτη «θυσία» στον «βωμό» των 15.000 απολύσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να συσταθεί νέος οργανισμός, όπου θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες των 2 καταργούμενων φορέων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα κονδύλια που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να διατηρηθούν μόνο 400 θέσεις εργασίας και να απολυθούν 1.000 εργαζόμενοι.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή των καταργήσεων θα τεθούν τα 59 δημόσια ΚΤΕΟ όπου απασχολούνται περίπου 1.180 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα απολυθούν άμεσα, πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο. Στη νέα μνημονιακή σύμβαση αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί ήδη στη Βουλή προβλέπεται η κατάργηση των πολεοδομιών και η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας που θα οδηγήσει εκτός Δημοσίου χιλιάδες εργαζομένους.
Στην «κόκκινη ζώνη» των απολύσεων θα τεθούν οι εργαζόμενοι σε παραρτήματα του ΟΑΕΔ που θα κλείσουν εν όψει της ανασυγκρότησης του Οργανισμού. Για τον ΟΑΕΔ συζητείται ακόμα και η συνεργασία του Οργανισμού με ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του καθώς και το μισθολογικό κόστος με την απόλυση εργαζομένων.
Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ανακοινωθεί με το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το κλείσιμο μικρών περιφερειακών ΤΕΙ που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην «έξοδο» διοικητικούς υπαλλήλους, ακόμα και εκπαιδευτικό προσωπικό.
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
Σε 12μηνη εφεδρεία, με το 60% των αποδοχών
Σε καθεστώς «εφεδρείας» για 12 μήνες θα εντάσσονται οι εργαζόμενοι των καταργούμενων φορέων και υπηρεσιών, μόνο που αυτήν τη φορά, μετά τη λήξη του 12μηνου, όπου θα λαμβάνουν αποζημίωση το 60% του βασικού μισθού τους, θα απολύονται.
Μετά το φιάσκο της εφαρμογής της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν επιφυλακτικοί με τη διατήρηση του καθεστώτος. Υστερα από πιέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δέχτηκαν να διατηρηθεί το μέτρο, προκειμένου να μην οδηγηθούν αμέσως στην ανεργία όσοι απολυθούν από το Δημόσιο.
Οσοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, θα εντάσσονται στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, δηλαδή θα αποζημιώνονται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν. Παράλληλα θα συντάσσονται από το ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης των «εφέδρων» με βάση τα κριτήρια που έχουν προσδιοριστεί.
Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετατάσσονται «έφεδροι» σε μόνιμες θέσεις του Δημοσίου, αφού αυτομάτως θα θεωρούνται ως νέα πρόσληψη, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν καταργηθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις που θα μπορούσαν να τους υποδεχτούν.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πιθανότητα μετάταξης θα υπάρχει μόνο για εξειδικευμένα στελέχη που έχουν τεθεί σε εφεδρεία, ενώ θεωρείται αδύνατη η μετάταξη «εφέδρων» Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον βαθμό που τελικά πραγματοποιηθούν μετακινήσεις εφέδρων στο Δημόσιο οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια, όπου υπάρχουν ανάγκες προσωπικού.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της εφεδρείας, μόνο το 10% των προσλήψεων κάθε έτους μπορεί να καλυφθεί με μετατάξεις εφέδρων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, όμως, ότι για το 2012 υπάρχει πιθανότητα να αποφασιστεί πάγωμα των προσλήψεων.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Αξιολόγηση από ιδιώτες με συνεντεύξεις και γραπτές εξετάσεις
Από ιδιωτικές εταιρείες θα γίνεται τελικά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων κριτηρίων, και συνέντευξη μαζί με γραπτό τεστ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται θετικά και πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης ο οποίος δεν θα δημιουργεί αμφισβητήσεις και δεν θα αφήνει υπόνοιες ότι θα γίνουν «κομματικές» επιλογές, όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης των υπαλλήλων μία εταιρεία, τότε υπάρχει περίπτωση να οριστεί ο ανάδοχος ακόμα και μετά έναν χρόνο.
Με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να γίνουν «εκπτώσεις» στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων από ανεξάρτητους αξιολογητές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει να αναθέσει το έργο της αξιολόγησης σε διεθνή αναγνωρισμένο οργανισμό (γαλλικό κράτος ή στον ΟΟΣΑ). Με τη σειρά του, ο ανάδοχος του έργου θα αναθέσει την αξιολόγηση σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία θα οριστικοποιηθούν με τη συμμετοχή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων, είναι η «ζωντανή αξιολόγηση» που περιλαμβάνει συνέντευξη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών καθώς και τη συμπλήρωση ενός τεστ γνώσεων.
Οι αξιολογητές μετά την εκτίμηση του συνόλου των κριτηρίων θα παραδίδουν την εισήγησή τους για το μέλλον του εργαζομένου. Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων δεν θα μπορούσαν να την «τρέξουν» οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές του Δημοσίου, αφού θα δημιουργούσε σημαντικές αντιδράσεις η διεξαγωγή των συνεντεύξεων από τα ίδια τα στελέχη του Δημόσιου.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Οριστικοποιούνται τα κριτήρια
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες τα κριτήρια αξιολόγησης υπηρεσιακών δομών και υπαλλήλων, που θα εφαρμοστούν άμεσα.